5 důvodů, proč je skvělé začít běhat

Běhání jsem nenáviděla, ještě před pěti lety jsem se mu vyhýbala jako čert kříži. Jenže pak jsem to zkusila a propadla mu. Běh mi totálně změnil život – díky němu dělám, co mě baví, našla jsem svoji životní lásku, vypadám a cítím se lépe. Tady jsou tipy, co všechno dokázal.

Článek připravila Soňa Hrabec Kotulková – redaktorka, nadšená běžkyně a blogerka running2.cz, která je spolu s Michalem Hrabcem instruktorkou podvečerních běhů v Krčáku.

 

Důvod č. 1: Jsem šťastnější

Když jsem začala běhat, největší změnu jsem cítila ve své psychice. Po každém běhání jsem se vracela domů s čistou hlavou. Všechny problémy, kterých jsem před vyběhnutím měla plnou hlavu, byly najednou pryč a vše mi připadlo lehčí a snadnější. A i teď  - po běhu jsem nabitá endorfiny a mám skvělou náladu.

 

Důvod č. 2: Mám hezčí postavu

I když jsem nikdy nepotřebovala hubnout, protože štíhlou postavu mám v genech, s věkem jsem cítila, že tělo už tak nespaluje, jako ve dvaceti. Když jsem začala běhat, postava se krásně zpevňovala a rýsovala. Nyní můžu říct, že v plavkách vypadám lépe, než po maturitě a klidně si na běhání můžu dovolit i obepnuté běžecké oblečky.

 

Důvod č. 3: Jsem s lidmi, se kterými je mi hezky

Když začnete běhat, najednou jste součástí velké komunity. Běžci si mezi sebou tykají a hlavně jsou všichni díky běhu v pohodě. Ráda běhám sama, ale hodně mi vyhovuje také skupina. Tam si sdílíme své pocity, rady a také se navzájem motivujeme. Navíc je skvělé mít v tréninku soupeře – to pak podám větší a lepší výkon, než když běžím jen sama.

 

Důvod č. 4: Vím toho o sobě více

Běhání je takový vnitřní fyzioterapeut. Když běžím, jsem sama se svými myšlenkami, bojuji sama se sebou. Vše je hlavně o hlavě, která řídí tělo. Když se ona postaví, tak to jde nebo naopak nejde – díky velké motivace jsem uběhla i svůj první maraton. Díky běhu vím, jak moc jsem cílevědomá a dokonce soutěživá. Nejvíce se toho o sobě vždy dozvím při těžkých trialových závodech v horách. Vím, že když opravdu chci, tak toho dokážu hodně.

 

Důvod č. 5: Zamilovala jsem se

Díky běhání jsem poznala spoustu kamarádů, zajímavých osobností, ale hlavně svého manžela Michala. Potkali jsme se po mém prvním půlmaratonu v Praze. Byla jsem tak plná endorfinů a šťastná, že si ho tato hezká energie asi přitáhla. Od té doby spolu běháme, jezdíme na závody, píšeme běžecký blog a dokonce jsme se na půlmaratonu i vzali. Když se mě někdo ptá, jak se seznámit – radím mu: běhej!

 

Tak co, zkusíte to také? Přidejte se ke společným podvečerním běhům v Krčském lese pod vedením autorky tohoto článku Soni a jejího manžela Michala. Více informací se dozvíte zde.