Dnes večer budou spuštěny registrace na Velkou kunratickou

Nepropásněte registrace na letošní ročník závodu Velká kunratická. Do všech kategorií se bude možné přihlásit pouze on-line a to dne 8. října od 20:00.

86. ročník legendární běžecké akce se uskuteční v neděli 10. listopadu 2019. Registrovat se bude možné už dnes večer. A ze zkušenosti z posledních ročníků je jasné, že ne každý zájemce se bude moci zúčastnit. O hlavní kategorii je totiž takový zájem, že jsou již několik minut po spuštění kapacity plné.

Trasu závodu najdete v naší interaktivní mapě, kde jsou k dispozici i další běžecké trasy v Krčském lese.

Pokud si chcete prohlédnout terén a trasu závodu z pohledu běžce, můžete se podívat na naše video z loňského ročníku.

Přihlášky do závodu se podávají prostřednictvím on-line registračního formuláře na webu Velké Kunratické, kde také naleznete všechny důležité informace a další materiály.

A pokud by vám Velká kunratická nestačila, můžete se zúčastnit také stokilometrového ultramaratonu, který přes Krčský les povede 19. října.

 

O historii Velké kunratické

 

Kultovní závod v Kunraticko-michelském lese se koná pravidelně již od roku 1934. Historicky tak patří mezi vůbec nejstarší běžecké závody v České republice. Díky své popularitě se ho každoročně chtějí zúčastnit tisíce běžců, kapacita je však omezená a tak, kdo zaváhá, neběží.

V současnosti je limit závodníků omezen na 2700 na trase přes Nový hrádek a 3600 běžců celkem. Zájem je ale ve skutečnosti dvakrát až třikrát větší. Proč jsou tedy limity nastaveny takto striktně? Vliv na tyto omezení mají hlavně 80. léta minulého století, kdy se závod rozrostl do opravdu masových rozměrů. Zatímco během prvních deseti ročníků účast nepřesáhla padesát běžců a v šedesátých letech se stále jednalo „jen“ o několik set závodníků, tak 49. závod v roce 1982 zaznamenal rekordní účast 9128 osob.

Tak velkou zátěž lesa museli v následujících letech začít řešit orgány pečující o ochranu přírody. I tak se účast dalších ročníků během 80. let pohybovala okolo 5000-6000 běžců. Trasa před Nový hrádek však byla omezena na 3500 osob. V 90. letech pak Velká Kunratická zaznamenala pokles registrovaných běžců a následně přišly i další opatření. Z důvodu ochrany životního prostředí byly později limity nastaveny na 1750 běžců okolo zříceniny Nového hrádku a 3400 celkem ve všech kategoriích. Pro ročník 2019 je maximální počet běžců stejný jako v loňském roce, tedy 2700 přes Nový hrádek a 3600 osob celkem v rámci celého závodu. Pořadatel má však právo tyto limity kdykoliv změnit.