Neprošvihněte registraci na letošní Velkou Kunratickou

88. ročník legendárního běžeckého závodu Velká Kunratická se uskuteční v neděli 14. listopadu 2021. Registrace budou spuštěny v pondělí 11. října 2021 přesně ve 20:00.

Kultovní závod v Kunraticko-michelském lese (takzvaném Krčáku) se koná pravidelně již od roku 1934. Historicky tak patří mezi vůbec nejstarší běžecké závody v České republice. Díky své popularitě se ho každoročně chtějí zúčastnit tisíce běžců, kapacita je však omezená a tak, kdo zaváhá, neběží.

Registrace na závod Velká Kunratická 2021 budou letos otevřeny 11. 10. 2021 od osmé hodiny večerní. Tradičně jsou běžci rozděleni do několika různých kategorií, které poběží po různých trasách o vzdálenostech od 370 metrů (děti) do 3100 metrů (muži, junioři a ženy na trase hrádek). Ve všech kategoriích se pak startuje ve dvojicích po časových intervalech deseti vteřin. Na přesnou trasu závodu hlavní kategorie se můžete podívat v naší interaktivní mapě.

V současnosti je limit závodníků omezen na 2700 na trase přes Nový hrádek a 3600 běžců celkem. O hlavní kategorii je přitom každoročně takový zájem, že jsou již několik minut po spuštění kapacity plné. Pokud se tedy opravdu chcete zúčastnit, je třeba se přihlásit hned po spuštění registrací.

A proč jsou vlastně limity nastaveny tak striktně, když zájem o účast je přibližně dvakrát až třikrát větší? Vliv na tyto omezení mají hlavně 80. léta minulého století, kdy se závod rozrostl do opravdu masových rozměrů. Zatímco během prvních deseti ročníků účast nepřesáhla padesát běžců a v šedesátých letech se stále jednalo „jen“ o několik set závodníků, tak 49. závod v roce 1982 zaznamenal rekordní účast 9128 osob.

Tak velkou zátěž lesa museli v následujících letech začít řešit orgány pečující o ochranu přírody. I tak se účast dalších ročníků během 80. let pohybovala okolo 5000 – 6000 běžců. Trasa před Nový hrádek však byla omezena na 3500 osob. V 90. letech pak Velká Kunratická zaznamenala pokles registrovaných běžců a následně přišly i další opatření. Z důvodu ochrany životního prostředí byly později limity nastaveny na 1750 běžců okolo zříceniny Nového hrádku a 3400 celkem ve všech kategoriích.

Přihlášky do závodu se podávají prostřednictvím on-line registračního formuláře na webu Velké Kunratické, kde také naleznete všechny důležité informace a další materiály.