Historie lesních restaurací v Krčáku: která je nejstarší?

Stejně jako zřícenina Nového hrádku, mufloni nebo památné sekvojovce patří ke Krčskému lesu neodmyslitelně i vyhlášené lesní restaurace. Jaká je jejich historie?

V lokalitě Kunraticko-michelského lesa fungovalo v minulém století celkem šest vyhlášených výletních restaurací. Dvě z nich již bohužel zanikly, zbývající čtyři jsou však v provozu dodnes.

Konkrétně se podíváme na historii restaurací Na tý louce zelený, U Krále Václava IV., Za Větrem, U Labutě, V Hájovně a v Kunratickém mlýně. Všechny fungující restaurace včetně dalších míst k občerstvení v okolí Krčáku najdete v naší interaktivní mapě. Na umístění zaniklých míst se můžete podívat zase zde.

Nejstarší lesní hostince v Kunratickém a Michelském lese byly vyhledávanými místy již před více než sto lety. Další velká vlna pak přišla během třicátých let 20. století, kdy přibyly nejen nové podniky, ale hlavně mnohem větší davy výletníků, kteří se převážně o nedělích sjížděli do Krčského lesa z celé Prahy. V té době se totiž les dostal do vlastnictví města Prahy, které jej začalo ve velkém upravovat a přetvářet v rekreační lesopark. Součástí těchto úprav byla i známá stavba mohutného betonového schodiště.

Na konci třicátých let tak v sezoně skoro každou neděli mířilo do Krčského lesa okolo deseti tisíc návštěvníků. V některých dobových novinách se ale můžeme setkat i s několikanásobně vyššími čísly, která se odhadovala během zvláště slunných víkendů. Pojďme se nyní podívat na jednotlivé hospody, kam se naši předkové chodili během těchto výletů občerstvit.

 

www.krc-historie.cz

 

 

Na tý louce zelený

Restaurace Na tý louce zelený, která se nachází v údolí Kunratického potoka nedaleko areálu IKEM, byla otevřena na podzim roku 1938. Název byl zvolen nejen podle umístění podniku, ale také podle oblíbené stejnojmenné operety Járy Beneše, kterou již několik let hrálo Divadlo Na Fidlovačce, tehdy známé jako Tylovo divadlo v Nuslích.

Podnik společně založily rodiny Pelikánových a Müllerových, které v horním patře hospody také žily. Nápad postavit zde restauraci dostali Jindřich Pelikán a Jan Müller, kteří majitelkami učinili svoje manželky Růženu Pelikánovou a Adélu Müllerovou. S chodem hospody jim však pomáhali i další příbuzní.

Restaurace fungovala až do sedmdesátých let a následně byla nadlouho uzavřena. V roce 1994 byl její provoz obnoven a podnik zde funguje dodnes. Kromě vnitřních prostor nabízí restaurace svým hostům také velkou letní zahrádku, jejíž součástí je i dětské hřiště nebo zookoutek.

 

U Krále Václava IV.

Nedaleko hospody Na tý louce zelený se nachází další oblíbená restaurace: U Krále Václava IV., která se původně jmenovala Lesní chata krále Václava IV. Její provoz byl zahájen v roce 1934, tedy o několik let dříve než sousední podnik. Původně zde však stával jen malý stánek, který provozoval podnikatel Josef Procházka. Stánek na začátku třicátých let odkoupil František Doležal a nechal zde spolu se svým synem Miroslavem vystavět mnohem větší, dvoupatrovou restauraci s terasou i letní zahrádkou.

Během padesátých let se restaurace dostala do správy podniku Restaurace a jídelny, pod kterým fungovala až do roku 1986, kdy byl jeho provoz ukončen. Po pádu minulého režimu se restaurace vrátila rodině Doležalových, kteří ji na počátku devadesátých let nejdříve provozovali v omezeném provozu a potom ji začali pronajímat. V roce 2012 došlo na její kompletní rekonstrukci a modernizaci.

Letos navíc restaurace pozměnila svůj koncept a z venkovních prostor vytvořila samostatný plnohodnotný podnik pod názvem Kunratické terasy, který je v probozu od dubna do září. Kunratické terasy prošly rozsáhlou rekonstrukcí a nabízejí nyní zahradní grilovací kuchyni, české klasiky formou street foodu, venkovní bary a mnoho dalšího.

Existuje legenda, podle které restaurace leží na stejném místě, kde nechal sám král Václav IV. vybudovat menší hostinec. Ten byl tedy na dosah jeho Nového hrádku, kde panovník až do své smrti v roce 1419 často pobýval. Vzdušnou čarou je restaurace od zříceniny Nového hradu vzdálena jen necelých 200 metrů.  

 

 

 

Za Větrem

Když se přesuneme na protilehlý kraj Krčského lesa, konkrétně do lokality Nových Roztyl, najdeme zde podnik, který u Krčáku stával ještě dříve než první dvě zmíněné restaurace. Jedná se o restauraci Za Větrem, která byla původně známá jako U Hluchýho za větrem. S přesnou datací jejího vzniku je to také poměrně jednoduché, podařilo se nám totiž najít dobový inzerát, kde je uveden i rok založení – tedy 1909.

Podle několika pramenů zde fungovala menší hospoda nebo stánek ještě před tímto rokem, ale skutečná výletní restaurace zde byla založena až ve zmíněném roce 1909. Kromě dobrého jídla a pití podnik lákal také na živou hudbu a taneční zábavu. Kapacita už tehdy byla neuvěřitelných 1 300 osob. A proč U Hluchýho? Restauraci totiž založil pan František Hluchý.

Restaurace s více než stoletou tradicí je nadále v provozu a funguje pod názvem Grill Restaurant Za Větrem. Zaměřuje se na přípravu žeber, burgerů, steaků a dalších specialit na otevřeném grilu umístěném přímo v restauraci.

 

www.krc-historie.cz

 

 

U Labutě

Pokud se od restaurace Za Větrem vydáte okolo památných sekvojovců směrem na západ, dostanete se zhruba po jednom kilometru k rybníku Labuť. Zde se nachází další, zhruba dvě stě let starý památný strom, jilm vaz, a na okraji Krčského lesa je restaurace a penzion U Labutě.

Konkrétní rok vzniku se nám nepodařilo dohledat. Zkoušeli jsme pátrat v dobových mapách a například na té z roku 1851 je hostinec již zakreslen. Restaurace se však zřejmě pyšní mnohem delší tradicí, dle některých záznamů se krčma na stejném místě nacházela už na přelomu 15. a 16. století. Ve starých mapách byla hospoda s jistotou zakreslena ještě před vznikem rybníka, který byl vybudován v roce 1870.

Ke konci 18. století došlo k větší přestavbě, jež přiblížila krčmu dnešní podobě. Dalších úprav a rekonstrukce se podnik dočkal o přibližně století později, kdy objekt a pozemky vlastnil rod statkářů Tomášů. Posledním velkým zásahem byla kompletní rekonstrukce, která se uskutečnila v roce 2009. Vznikla malá a velká zimní zahrada, venkovní terasa a v půdních prostorech byl vybudován penzion.

Do restaurace můžete zavítat i dnes, kromě dobré české kuchyně tu na hosty čeká také tankové pivo, venkovní dětský koutek nebo prostorný taneční sál.

 

V Hájovně

Cestou od restaurace Za Větrem k restauraci U Labutě minete ještě jeden v minulosti vyhlášený podnik, respektive už jen jeho ruiny. Denně tudy prochází stovky návštěvníků Krčského lesa, kteří mnohdy ani netuší, že jen pár desítek metrů od nich stával velký objekt Hájovny, lesního hostince z 19. století.

Přesný rok, kdy byla restaurace V Hájovně otevřena, není bohužel znám. Postavena byla v druhé polovině 19. století, pravděpodobně v sedmdesátých letech. Hostinec však vydržel jen necelé století a ke konci šedesátých let 20. století byl zrušen. Budova následně rychle chátrala a po padesáti letech z ní zbyly pouze základy a stromová alej, která lemovala tehdejší příjezdovou cestu.

Své největší slávy se restaurace dočkala na přelomu 19. a 20. století, kdy sem denně proudily davy výletníků. Nacházelo se zde také zázemí krčského Sokola a konala se tady představení loutkového divadla či pravidelné koncerty vojenské hudební školy. Historii Hájovny v Krčském lese jsme věnovali jeden celý článek, ve kterém najdete i spoustu fotek a popis, jak ruiny bývalého hostince v Krčáku najít.

 

www.krc-historie.cz

 

Kunratický mlýn

Posledním historickým podnikem v těsné blízkosti Krčského lesa je Kunratický mlýn, který byl u Dolnomlýnského rybníka postaven okolo roku 1764. Jako restaurace začal fungovat až o sto let později, když zde v polovině 19. století rodina Bartůňkových zřídila proslulou hospodu.  Tuto restaurační tradici si rodina předávala po pět generací.

V druhé půli 19. století byla hospoda navštěvovaná obyvateli Kunratic i výletníky z celé Prahy. Součástí podniku byla také velká zahrada s několika altány, kde prý svého času sedávala i spisovatelka Božena Němcová. Rodina Bartůňkova zde nabízela také možnost ubytování nebo plavby na lodičkách po rybníku.

Kuriozitou je, že výčep nebyl součástí budovy mlýna, ale nacházel se zvlášť, ve sklepě na zahradě, kam se muselo po kamenných schodech. Restaurace byla v polovině 20. století zrušena a provoz již nebyl nikdy obnoven. Další zajímavosti o mlýnu a přilehlém rybníku najdete v tomto článku.

 

Další restaurace okolo Krčáku

V okolí Krčského lesa později přibyly i další podniky, jejich celý přehled, včetně těch od lesa vzdálenějších, najdete v naší interaktivní mapě. V Kunraticích již například v druhé polovině 19. století fungovaly hospody U BezuchůU Zavadilů, které leží jen pár set metrů od Krčáku a jsou v provozu dodnes. Řada nových hospod a restaurací pak vznikla v posledních několika dekádách.

V bezprostřední blízkosti Krčského lesa se nachází také restaurace Terassa, která je součástí objektu hotelu Globus. Ten byl na kraji Krčáku vybudován během 80. let minulého století.