Historie pivovarů v okolí Krčského lesa

S lokalitou Krčáku je už po staletí provázána tradice nejen lesních restaurací, ale také pivovarů. Na historii Pragovaru nebo rodu Korbů z Weidenheimu dnes navazuje Pivovar Kunratice se svým pivem Muflon.

Jen pár set metrů od severozápadního okraje Krčského lesa fungoval ještě před 80 lety parostrojní pivovar Pragovar, jehož areál dodnes stojí u křížení Jižní spojky s ulicí Vídeňská. Krčský pivovar zde vznikl v roce 1841, jako součást tehdejšího panského hospodářského dvora. Pivo si získalo poměrně rychle oblibu a po zhruba 40 letech provozu došlo k zásadní přestavbě, kdy byl do té doby malý pivovar značně rozšířen.

Od počátku 20. století ale pivovar provázela spousta problémů. Jedním z nich byl i nedaleký konkurenční pivovar v Braníku. K dalšímu rozvoji došlo až během třicátých let 20. století, kdy areál opět prošel modernizací. Během rekordních let se vyrábělo přes 46 tisíc hektolitrů piva. V té době se zde vařilo pivo Pragovar, Karamel, Richterův ležák nebo černý speciál Malvaz. Provoz podniku byl ukončen během druhé světové války, kdy se budovy dostaly do správy protektorátních úřadů. Po válce už provoz nebyl nikdy obnoven a budovy později začaly fungovat jako sklady. Na umístění areálu se můžete podívat v naší interaktivní mapě.

 

Pragovar, autor Anton Sečkár (www.krc-historie.cz)

 

Začátky kunratického pivovarnictví

V Kunraticích, na opačné straně Krčského lesa, se ale pivo začalo vařit už mnohem dříve, první zmínky jsou datovány dokonce už do roku 1578. K většímu rozvoji ale došlo až během 18. století. Z té doby například existuje záznam panského písaře, kde je uvedeno, že se vaří asi 30 várek po dvanácti sudech. Z pivovarského manuálu z roku 1817 se zase můžeme dozvědět, že každý rok dostával po 18 sudech kunratický farář, po dvou sudech učitel, jeden a půl sudu si vysloužil kostelník a jeden sud obdržel kunratický ponocný.

V Kunraticích je však tradice piva nejvíce spjatá s kunratickým panstvím, které dnes tvoří kunratický zámek a tvrz. Součástí hospodářského dvora byl podle kunratické gruntovní knihy pivovar s jistotou mezi lety 1765 a 1795, kdy panství spravovala Marie Josefa, hraběnka Golčová. Podle některých pramenů zde pivovar vznikl už během první poloviny 18. století, kdy dvůr prošel rozsáhlou přestavbou. Na počátku 19. století se zámek Kunratice dostal do vlastnictví rodu Korbů z Weidenheimu, kteří zde pivo vařili až do roku 1901. V sedmdesátých letech 19. století produkoval Weidenheimův pivovar přibližně 3000 hektolitrů piva ročně, které odebírali šenkýři v Kunraticích, Šeberově nebo Chodově. Dováželo se ale také do Vysokého domu na Koňském trhu a do hostince U Tří králů na Malé Straně.

 

Tradice konečně obnovena

V roce 2014 zahájil provoz nový Pivovar Kunratice se svým pivem Muflon, který se usídlil ve zrekonstruovaném areálu u křižovatky ulic Vídeňská a Na Betáni, nedaleko kunratické tvrze. Kunratické pivovarnictví se tak po více než 100 letech konečně dočkalo svého pokračovatele. A právě blízkost Krčského lesa s volně žijícími muflony se stala inspirací pro název piv Muflon.

 

 

V pivovaru sice není restaurace, na jeho nádvoří se však tradičně pořádají různé společenské akce spojené s ochutnávkami piv a prohlídkami výrobních technologií. Letošní 6. ročník tradičního festivalu Muflon Beer Day proběhne v sobotu 21. května 2022. Kromě nejrůznějších druhů piv, dobrého jídla a bezplatných prohlídek areálu pivovaru, nebude chybět ani živá hudba nebo bohatá tombola. V 15.00 se uskuteční také slavnostní naražení nového piva v IPL stylu s následnou ochutnávkou. Více informací naleznete na webu pivovaru.

Běběm roku je hlavní část produkce pivovaru dodávána vybraným pražským restauracím. V Krčáku a blízkém okolí si čepovaného Muflona vychutnáte třeba v restauracích Za Větrem, Na tý louce zelený a v hospůdce U Studánky. Čepovaného Muflona mají občas také ve vinotéce Decinka, kde si jinak můžete vybrat z nabídky lahvového sortimentu. Mapu podniků v okolí Krčáku naleznete zde

Pivovar Kunratice si zakládá na odpovědném výběru nejkvalitnějších surovin zpracovaných podle tradičních i originálních postupů s podporou moderního technického vybavení. Mezi základní druhy Muflona patří 11° světlý ležák, 12° světlý ležák za studena chmelený, 12° polotmavý ležák Vídeň a 13° Red Ale, který čtyřikrát v řadě získal prestižní Zlatou pivní pečeť. Tak neváhejte na Muflona, a samozřejmě i za živými muflony, vyrazit do Krčáku.